Пам`ятка щодо складання щоденного меню-розкладу

19.Тра.2020
Пам`ятка щодо складання щоденного меню-розкладу

(М.І.Снігур, Інструкція з організації харчування)

1.Молоко, хліб, цукор, м’ясо, овочі, крупи необхідно включити в раціон щоденно; рибу, сир, с метану- 2-3 рази на тиждень.

2.Білкова збуджує нервову систему, тому м`ясні і рибні страви, а також страви із бобових, рекомендується давати переважно в першу половину дня- на сніданок і обід.

3.М`ясні страви готуються- 4 рази, сирні та рибні – 2-3 на тиждень.

  1. Перед обідом дітям слід давати свіжі овочі або соління (морква, цибуля, часник, помідор, огірок тощо) у кількості 10-15 г для підвищення апетиту, засвоєння їжі.

5.Перші страви необхідно правильно поєднувати з другими. Якщо перша страва-круп`яний суп, чи суп з макаронними виробами, то гарнір до м`ясної або рибної страви має бути з овочів. Бажано давати гарнір з декількох видів овочів, правильно поєднуючи їх. Наприклад, до риби на гарнір дають картоплю з зеленим горошком або картоплю з тушкованим буряком. До м`ясної страви- картоплю з капустою, до парових котлет, курятини- рисову кашу, буряк та моркву. Якщо перша страва- борщ, овочевий суп, то гарнір- крупа, макаронні вироби, огірок, томат. До круп`яного гарніру корисно також додати деяку кількість овочевого гарніру.

  1. Окремі основні м`ясні і рибні страви можна давати з соусами та підливами, які урізноманітнять харчування дітей, стимулюватимуть апетит і покращать травлення.
  2. На вечерю рекомендується готувати різноманітні овочеві, круп`яні страви та страви з сиру кисломолочного: вінегрет, овочеві запіканки, пудинги і т.п. Допускається інколи на вечерю включати і рибні страви, білки яких швидше перетравлюються, а ніж білки м`яса. На вечерю давати м’ясо не рекомендується.(
  3. Велику увагу варто приділяти меню сніданків. В  них найбільше недоліків. Один з яких одноманітність страв (каша і чай). Таке харчування не може забезпечити організм дитини достатньою кількістю білків тваринного походження. Якщо врахувати те, що на сніданок виділяється вершкове масло на хліб, то в такому прийомі їжі надлишок жиру над білком складає 2 і більше рази. Це погіршує засвоювання білка,  який є в каші. Подібні сніданки можуть нанести шкоду здоров`ю дитини.

Тому на сніданок варто давати м’ясо і рибу. Кількість тваринного білку можна підвищити за рахунок яєць, омлету, сиру на сніданок. Сир сичужний сприяє підвищенню і апетиту. Для підвищення апетиту і збагачення сніданку мікроелементами та вітамінами в меню включають невелику кількість овочевих закусок. Кожного дня для приготування сніданку необхідно використовувати неменше 200-250 грам молока.

  1. В продовж дня харчування дитини має бути різноманітним. Повторення одних і тих самих страв не допускається.
  2. Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути таким:

Сніданок – 25%, обід – 35%, підвечірок і вечеря – по 20%. Об`єм їжі повинен відповідати віку дитини.

  1. Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».
  2. Розподіл продуктового набору за основними групами та видами продуктів ( у %) наведено у додатку 2 до пункту 1.13 Інструкції  з організації харчування.