
«Навіть маленька цукерка може спричинити інтенсивну алергійну реакцію та набряк Квінке»
Дитина сама не зможе сказати,що вдавилася цукеркою. Тією самою,якою діляться «добрі» тьоті. Тож у подібних випадках дорослі
повинні пам’ятати:
– Давати дитині цукерку, з якою у роті вона бігатиме ,не
припустимо-це прямий ризик зупинки дихання та загроза життю;
– Багато батьків свідомо обмежують дітей у споживанні цукру,
навіть одна цукерка може завдати шкоди та занапастити
багаторічні старання батьків;
– Є величезна різниця в кількості та концентрації фарбників та
речовин, коли цукерку з’їдає дорослий, а коли-дитина;
– Цукерки містять багато барвників, стабілізаторів, підсилювачів смаку,
підсоложувачів, консервантів та інших «смаків».
Коли я читаю склад цукерок на упаковці , то часто бачу в ньому арахіс, мед чи злаки. Ці продукти харчування можуть спричинити інтенсивну алергійну реакцію у вигляді набряку слизової оболонки носової порожнини, почервоніння, подразнення та болі в очах, висипання на шкірі у вигляді екземи, кропив’янки , контактного дерматиту, набряку верхніх дихальних шляхів: бронхоспазму, задухи, нападу астми.
«Терміни придатності відповідають датам розфасовки
цукерок, а не датам виготовлення». Нагадаю про такі «звичні» барвники та консерванти, які в неймовірній кількості містяться в кожній цукерці, і про які виробники не завжди згадують у описі складу. Придивіться уважно до упаковки цукерок і побачите, що вказані терміни придатності відповідають датам розфасовки цукерок, а не датам виготовлення.
У країнах ЄС харчові барвники Е110, Е122, Е102, Е124 ,Е104 та Е129 давно визнали небезпечними для здоров’я дітей. На продуктах харчування розміщують попереджувальні написи: «Можуть негативно впливати на активність і увагу дітей»
В Україні виробники зобов’язані вказувати повний склад, продуктів харчування на упаковках, але роблять це не завжди. Тому я нагадую усім дорослим, щоб уважно читали етикетки та були обережними, коли дають дітям солодощі.
Яскравий колір- це ознака того, що в складі цукерок є барвник і найчастіше штучний. Чому? Натурального барвника потрібно
додавати більше, щоб колір був яскравий. Однак вартість натурального барвника для насиченого кольору буде дорожчою, ніж
штучного. Тому причина проста- не вигідно.
Небезпечні барвники, які можуть міститися в цукерках
Е102 – «Тартразін» протипоказаний людям із будь-якими хронічними захворюваннями,зокрема астматикам і алергикам. За інформацією деяких зарубіжних досліджень, Е102 може спричинити розвиток онкологічних захворювань.
Е104 – «Жовтий хіноліновий» в астматиків спричиняє настільки тяжкі напади задухи, що з ними складно впоратися навіть лікарям.
Е129 – «Червоний чарівний» – канцероген, який протипоказаний дітям із різними видами алергічних реакцій.
Е110 – «Жовтий сонячний захід сонця» може спровокувати шкірні висипання, блювання, нежить, шлункові спазми, розлади травлення і навіть набряк нирок. Протипоказаний алергікам.
Е122 – «Кармуазін» може стати причиною тяжкої алергійної реакції, протипоказаний астматикам. Наразі багато країн відмовилися додавати його в продукти харчування.
Е124 – «Чорний» – це канцероген, який може провокувати напади астми. Спричиняє тяжкі алергійні реакції, зокрема й анафілактичний шок.
«Після того, що ви вже прочитали, ви все ще готові
пригощати дітей цукерками?»
Кожного року кількість дітей, схильних до різних видів алергійних реакцій та астматичних проявів, неухильно збільшується. У розвинених країнах кількість алергіків уже становить понад 40% від усього населення. В Україні такої статистики станом на сьогодні не має у всіх регіонах.