Дорослим про цукерки дітям під ялинку

17.Січ.2023
Дорослим про цукерки дітям під ялинку

«Навіть маленька цукерка може спричинити інтенсивну алергійну реакцію та набряк Квінке»
Дитина сама не зможе сказати,що вдавилася цукеркою. Тією самою,якою діляться «добрі» тьоті. Тож у подібних випадках дорослі
повинні пам’ятати:
– Давати дитині цукерку, з якою у роті вона бігатиме ,не
припустимо-це прямий ризик зупинки дихання та загроза життю;
– Багато батьків свідомо обмежують дітей у споживанні цукру,
навіть одна цукерка може завдати шкоди та занапастити
багаторічні старання батьків;
– Є величезна різниця в кількості та концентрації фарбників та
речовин, коли цукерку з’їдає дорослий, а коли-дитина;
– Цукерки містять багато барвників, стабілізаторів, підсилювачів смаку,
підсоложувачів, консервантів та інших «смаків».
Коли я читаю склад цукерок на упаковці , то часто бачу в ньому арахіс, мед чи злаки. Ці продукти харчування можуть спричинити інтенсивну алергійну реакцію у вигляді набряку слизової оболонки носової порожнини, почервоніння, подразнення та болі в очах, висипання на шкірі у вигляді екземи, кропив’янки , контактного дерматиту, набряку верхніх дихальних шляхів: бронхоспазму, задухи, нападу астми.
«Терміни придатності відповідають датам розфасовки
цукерок, а не датам виготовлення». Нагадаю про такі «звичні» барвники та консерванти, які в неймовірній кількості містяться в кожній цукерці, і про які виробники не завжди згадують у описі складу. Придивіться уважно до упаковки цукерок і побачите, що вказані терміни придатності відповідають датам розфасовки цукерок, а не датам виготовлення.
У країнах ЄС харчові барвники Е110, Е122, Е102, Е124 ,Е104 та Е129 давно визнали небезпечними для здоров’я дітей. На продуктах харчування розміщують попереджувальні написи: «Можуть негативно впливати на активність і увагу дітей»
В Україні виробники зобов’язані вказувати повний склад, продуктів харчування на упаковках, але роблять це не завжди. Тому я нагадую усім дорослим, щоб уважно читали етикетки та були обережними, коли дають дітям солодощі.
Яскравий колір- це ознака того, що в складі цукерок є барвник і найчастіше штучний. Чому? Натурального барвника потрібно
додавати більше, щоб колір був яскравий. Однак вартість натурального барвника для насиченого кольору буде дорожчою, ніж
штучного. Тому причина проста- не вигідно.

Небезпечні барвники, які можуть міститися в цукерках
Е102 – «Тартразін» протипоказаний людям із будь-якими хронічними захворюваннями,зокрема астматикам і алергикам. За інформацією деяких зарубіжних досліджень, Е102 може спричинити розвиток онкологічних захворювань.
Е104 – «Жовтий хіноліновий» в астматиків спричиняє настільки тяжкі напади задухи, що з ними складно впоратися навіть лікарям.
Е129 – «Червоний чарівний» – канцероген, який протипоказаний дітям із різними видами алергічних реакцій.
Е110 – «Жовтий сонячний захід сонця» може спровокувати шкірні висипання, блювання, нежить, шлункові спазми, розлади травлення і навіть набряк нирок. Протипоказаний алергікам.
Е122 – «Кармуазін» може стати причиною тяжкої алергійної реакції, протипоказаний астматикам. Наразі багато країн відмовилися додавати його в продукти харчування.
Е124 – «Чорний» – це канцероген, який може провокувати напади астми. Спричиняє тяжкі алергійні реакції, зокрема й анафілактичний шок.

«Після того, що ви вже прочитали, ви все ще готові
пригощати дітей цукерками?»
Кожного року кількість дітей, схильних до різних видів алергійних реакцій та астматичних проявів, неухильно збільшується. У розвинених країнах кількість алергіків уже становить понад 40% від усього населення. В Україні такої статистики станом на сьогодні не має у всіх регіонах.